Ke každé objednávce obdržíte malý dárek.

Rozvoj sociálních dovedností dětí

Rozvoj sociálních dovedností dětí začíná již v prvních měsících života. V následujících letech se nadále rozvíjejí různé oblasti emocionálních dovedností, které se vyvíjejí a vzájemně se ovlivňují. Patří mezi ně vyjadřování emocí jazykem, gesty nebo výrazy obličeje. Dále začínají poznávat možnosti, jak regulovat své emoce.

Hned od začátku děti vyjadřují své prosociální chování, ale zpočátku to dělají bez řeči. Přesto mohou rodiče vidět začínající rozvoj sociálních dovedností u svých dětí a případně mohou včas přijít na projevující se autismus. Například, zda je jejich dítě šťastné nebo naštvané. Zároveň v prvních měsících života děti začnou chápat, že v jejich prostředí se na ně přenášejí pocity od ostatních dětí, čemuž se říká socializace dítěte. V průběhu času se dítě učí mluvit o pocitech a získává schopnost předvídat emoční situace a své vlastní reakce, stejně jako reakce ostatních. Všechny děti mají společné to, že se rodí jako sociální bytosti a postupem času se učí rozvoji sociálních dovedností. Hledají kontakt s ostatními lidmi, cítí pocity a mohou je také postupně rozeznávat.

Pro malé děti však může být obtížné kategorizovat a zpracovat hněv, smutek, vzdor nebo dokonce argumenty. Proto je důležité trénovat sociální dovednosti a zkoušet to znovu a znovu v různých situacích. Například s běžnou dětskou hrou s panenkami a loutkami od HABA. Pro děti je to cenným zážitkem, který zároveň přispívá k rozvoji sociálních dovedností u dětí. Napodobováním každodenních zážitků a pocitů a zasazování jej do herního kontextu rozvíjejí své dovednosti a dochází k socializaci dětí.

Podívejte se na produkty rozvíjející sociální dovednosti dítěte:

 

596

Hape Dědeček
138 Kč

 

614

Hape holčička
138 Kč

 


Hape Třípatrový domeček pro panenky
3 990 Kč

Haba kočárek pro panenky
3 235 Kč

 

Haba panenky sestřičky
1 555 Kč

 

Haba miminko Jůlie
765 Kč